Kde otevřít novou restauraci nebo kavárnu

Dobrá adresa neznamená automaticky dobrý business, pomoct mu to ale může určitě. To, na jakém místě otevřete svůj podnik, není banálním rozhodnutím. A už vůbec ne rychlým. Naopak, spousta úspěšných restauratérů čekalo na svojí perfektní lokalitu klidně i měsíce nebo roky. V tomto případě se vyplatí nechvátat.

Nároky na lokalitu

A co by měla lokalita splňovat? V první řadě je to samozřejmě samotný prostor, který musí být “ten pravý”. Bavíme se především o velikosti, možnostech zázemí, zda ptořebujete nebo ne i kuchyň, jak velkou, kolik míst k sezení, prostor pro toalety a tak dále. V neposlední řadě je dobré se taky trochu spolehnout na svoji intuici. Přeci jen se jedná o místo, kam budete chodit každý den do práce, a tak se tam musíte cítit dobře.

Kromě toho je potřeba se ale rozhlédnout i okolo a udělat si vlastní demografický průzkum. To znamená například, jaká cílová skupina se v okolí pohybuje. Kolik lidí v oblasti projde. Je v v okolí třeba nějaká firma, škola nebo instituce? A tak dále. Dobré je i myslet na přístupnost místa, tedy jestli se k vám dá snadno dostat i autem, městskou hromadnou dopravou, případně jak to vypadá s parkovacími místy.

Na co nezapomenout při výběru místa pro otevření nového podniku

V neposlední řadě si udělejte i detailní průzkum toho, jaké další podniky jsou v okolí. Samozřejmě nechcete otevřít burgrárnu hned naproti jiné burgrárně. Zároveň je ale dobré, když jsou v okolí i jiné podniky nebo místa, která přitáhnou lidi právě do vaší lokality.